Doc.gr

Κυτταρίτιδα τέλος! 5+1 κινήσεις...

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 04 Οκτωβρίου 2013
Κυτταρίτιδα τέλος! 5+1 κινήσεις...

Η κυτταρίτιδα αποτελεί κοινό πρόβλημα στο 85% των γυναικών και είναι ανεξάρτητη από το βάρος μιας γυναίκας. Κυτταρίτιδα σημαίνει κακή κυκλοφορία του αίματος, μειωμένη ελαστικότητα των ινών του συνδετικού ιστού και οπτικά χαρακτηρίζεται από την όψη φλοιού πορτοκαλιού κυρίως σε γλουτούς και μηρούς. Ακόμη η αιτιοπαθογένεια της δεν είναι πλήρως κατανοητή, αλλά θεωρείται ότι συμβάλλουν αρκετοί παράγοντες για να εκδηλωθεί όπως γενετικοί, ενδοκρινολογικοί, διάφορες καταστάσεις φλεγμονής, προβλήματα στο έντερο, ο τρόπος ζωής μας, η διατροφή, η άσκηση κ.ά.

Ποιες είναι λοιπόν οι κατάλληλες κινήσεις για να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο?

Κίνηση 1η: Φρούτα και λαχανικά

Σύμφωνα με το πρότυπο της Μεσογειακής Διατροφής χρειάζεται να καταναλώνουμε καθημερινά τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών! Προτιμήστε φρούτα και λαχανικά της εποχής.. περιέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά και είναι απαλλαγμένα από πολλά φυτοφάρμακα!

Κίνηση 2η: Αύξηση «καλών» λιπαρών! 

 Τα «καλά» λιπαρά οξέα θα τα συναντήσουμε κυρίως στο ψάρι, στο ελαιόλαδο, στους ξηρούς καρπούς..

Κίνηση 3η: Περιορισμός κορεσμένων, trans λιπαρών και απλών υδατανθράκων

Τα κορεσμένα λιπαρά περιέχονται συνήθως στα γαλακτοκομικά προϊόντα καθώς και στο λίπος από το κρέας, ενώ στα τηγανητά τρόφιμα συναντάμε και τα trans λιπαρά οξέα)  (π.χ. ζάχαρη)! 


Κίνηση 4η: Περιορισμός αλατιού και νατρίου (Na), 

Ευθύνεται για την κατακράτηση υγρών στο σώμα και αντικατάσταση με μη ραφιναρισμένο θαλασσινό αλάτι (ακατέργαστο), το οποίο έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε Na και παράλληλα περιέχει πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία!  

Κίνηση 5η: Αυξήστε το νερό

Το νερό στο σώμα μας συμμετέχει σε πλήθος λειτουργιών μεταξύ των οποίων είναι η συμμετοχή του στη μεταφορά θρεπτικών συστατικών στο σώμα, η μείωση της κατακράτησης υγρών, βοηθά στην απέκκριση από το σώμα των άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού, κ.ά. Για τις γυναίκες ο μέσος όρος πρόσληψης νερού είναι 2 λίτρα ανά ημέρα, φυσικά οι ανάγκες αυξάνονται ιδιαίτερα τώρα τους καλοκαιρινούς μήνες. Για να ελέγξετε τα επίπεδα υδάτωσης του οργανισμού σας παρατηρήστε το χρώμα των ούρων σας, όσο πιο σκουρόχρωμα τόσο μεγαλύτερη η αφυδάτωση και αντίστροφα!  

Κίνηση 6η (5+1!): Άσκηση

Ας μην ξεχάσουμε, λοιπόν, την άσκηση! Η άσκηση συμβάλλει στην καλύτερη αιμάτωση όλων των ιστών και γενικά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.. Επομένως, συμβάλλει και στην αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού!   

Καλή σας επιτυχία λοιπόν!   


Τελικά το ψωμί παχαίνει ή αδυνατίζει?

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 04 Οκτωβρίου 2013
Τελικά το ψωμί παχαίνει ή αδυνατίζει?

Παρά την έλλειψη επιστημονικών αποδείξεων, ο περισσότερος κόσμος στις μέρες μας ξεκινώντας δίαιτα αποφασίζει να αποκλείσει το ψωμί από τη διατροφή του θεωρώντας πως θα τον εμποδίσει στην απώλεια βάρους.

Ποια είναι όμως η πραγματική αλήθεια σύμφωνα με αυτή τη συνήθεια?                                                                                                                        Σύμφωνα με μία κλινική, προοπτική και τυχαιοποιημένη μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε φάνηκε πως τελικά ισχύει το αντίθετο. Η μελέτη είχε ως στόχο να δείξει το πώς επηρεάζουν δύο διαφορετικές υποθερμιδικές δίαιτες η μία με ψωμί και η άλλη χωρίς, το βάρος υπέρβαρων και παχύσαρκων γυναικών. Συγκεκριμένα, στην μελέτη συμμετείχαν συνολικά 122 γυναίκες ηλικίας> 18 ετών, και δείκτη μάζας σώματος (BMI) ≥ 25 <40 kg/m2. Τα άτομα της μελέτης  χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: την ομάδα παρέμβασης (ψωμί, n = 61) και την ομάδα ελέγχου (όχι ψωμί, n = 61). Αμφότερες οι ομάδες έλαβαν μία δίαιτα χαμηλή σε θερμίδες (με ή χωρίς ψωμί), εκπαιδεύτηκαν σε θέματα διατροφής και σωματικής δραστηριότητας, και τέθηκαν υπό παρακολούθηση για 16 εβδομάδες. Συνολικά 104 γυναίκες ολοκλήρωσαν τη μελέτη (48,4 ± 9 έτη, 29,8 ± 3,5 kg/m2). Τα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά και οι βιοχημικοί δείκτες βελτιώθηκαν μετά την παρέμβαση, χωρίς να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των ομάδων. Η ομάδα που συμπεριέλαβε το ψωμί στη διατροφή της αύξησε σημαντικά την κατανάλωση δημητριακών και το συνολικό ποσοστό υδατανθράκων και μείωσε το ποσοστό των λιπαρών. Αντίθετα, η ομάδα που δεν συμπεριέλαβε το ψωμί στη διατροφή της, αύξησε τη διαφορά μεταξύ της πραγματικής κατανάλωσης και της συνιστώμενης. Επίσης, η τελευταία είχε τις περισσότερες υποτροπές.

Συμπερασματικά, όταν το ψωμί συμπεριλαμβάνεται σε μια διατροφή χαμηλή σε θερμίδες για απώλεια βάρους, τότε υπάρχει καλύτερη συμμόρφωση από τα άτομα που ακολουθούν αυτό το πλάνο διατροφής, καθώς «εγκαταλείπουν» λιγότερες συνήθειες!  
Πηγή: Loria-Kohen V, Gómez-Candela C, Fernández-Fernández C, Pérez-Torres A, García-Puig J, Bermejo LM.Clin Nutr. 2012 Aug;31(4):455-61. Epub 2011 Dec 30.